Jedi Knight 2: HD Remake is an overhaul remake of the entire game using textures & models, all recreated from scratch.

I plan to recreate the entire single player campaign as well as the multiplayer part of the game.
This means you will be able to relive the journey of Kyle Katarn as he sacrifices everything in order to save his girlfriend and even becomes a Jedi Knight.

Release versions will support Windows, Linux and Mac natively.

If you want to contribute or in case you got any questions, do not hesitate to visit www.gaming-nexus.net and I will try to help out as best as I can!

May the force be with you!

Image RSS Feed Latest Screens
Bryar pistol New Shading + Postprocessing New Logo
Blog RSS Feed Report abuse Latest News: A few answers to your questions

15 comments by JDB_Artist on Apr 20th, 2014


like to take a few minutes to answer some of your questions. In addition I got a few things to say concerning my work and the remake itself.

Recently my work has been featured on Reddit and as a result this mod has got quite some attention from many Jedi Knight enthusiasts from all over the world. Over the past 4 weeks, I got hundreds of emails from the USA, France, Belgium, Italy, Germany and the UK. Many Jedi Knight fans voiced themselves, wished me luck and apparently are looking forward to a fast release. Some of the emails contained criticism, a few were slightly depressive. With so many emails to read, it takes a few days for me to get back to each one of you as I am trying to answer all of your questions.

Today I would like to sum a few things up and make clear what my objective with this remake is.

First off, I would like to thank Will F. for suggesting a proper name for this project. It shall now be called: Jedi Knight 2: Reborn, inspired by the foes Kyle Katarn faces off in the game.

I would also like to thank Jon Highsmith for contributing an awesome new logo for Jedi Knight 2: Outcast Reborn!
 

Which leads me to my first point. Everyone is invited to help, either via ModDB or Gaming-Nexus.net

Question 1: Why are you doing this? (JK2 does not need a remake!)
Answer: When Raven released the Source Code last year it triggered something in me, something that said: Give it a try and see how far you can get with it. I am not going for internet fame as some seem to believe. I never understood why the original Jedi Knight games never got an official remake or a sequel in all those years so I am actually trying to gather some attention towards those games. All of the Jedi Knight games have been great games, even now they are still playable and lots of fun. I agree with you, Jedi Knight 2: Outcast does not need a remake, but nonetheless I would love to see the series return with a fresh look & feel (ultimately by Raven itself).

Question 2: Disney got Star Wars, EA got Star Wars games, Raven got Jedi Knight rights, what are you going to do?
Answer (honest): Idk. If I get a cease and desist letter, be it. If I get contacted by any of these parties, I will try to talk with them and see where things go. Until then I will keep going.

Question 3: Are you serious?
Answer: No. If I was, I would be doomed to fail. I am not a one man army, and you can't create a game like JK2 without a dedicated team. I am working on this in my spare time, mostly on sundays. I appreciate all the help and support I get, but I am not working on this 24/7 and I am not rushing things. 

Question 4: Quake Arena Engine? Unreal 4 Engine? Cry Engine?
Answer: Unity Engine

Question 5: Why Unity?!?
Answer: Because I know how to use it and because it streamlines many processes so you can actually tackle a rather mid-sized project like this, without a team of 25 dedicated developers.

Question 6: Would have looked better in Unreal/CryEngine though!
Answer: It's not the game engine, it's the art. I won't dive in this discussion. But for those who think they can do better, I got a sweet deal for you: Given that I ever manage to finish anything of this and given the project does not get shut down, I will release all the source files I created, so you can assemble them in your engine of choice.

Question 7: So what's the plan?
Answer: Finish the first level, then proceed to the next one.

Question 8: When will you release it?
Answer: When it's done. To be honest I would compare this to the Black Mesa project, takes some time but in the end it will be there.

Question 9: Platforms?
Answer: Windows, Linux and Mac.

Question 10: Localization?
Answer: Currently english only.

Question 11: Multiplayer?
Answer: After the sp.

Question 12: Carbon Copy?
Answer: No. As some areas will be tweaked and enhanced, I wouldn't dare call it a carbon copy.

That's it for now I guess, I appreciate your support and I am happy to hear your feedback so leave a comment below, write an email or join the forums!

May the force be with you!

Post comment Comments  (0 - 10 of 102)
Guest
Guest Aug 10 2014, 8:24am says:

Your work looks amazing. However, to be honest, I think that JK2 doesn't really look that bad nowadays. I have to say that I actually liked the earlier entries to the series better. Maybe after redoing JK2 you could also remake MotS? I love it, it has cool story and atmosphere. In fact, I think that Dark Forces 1 and MotS were the best games to capture the atmosphere of the classic trilogy. :)

+2 votes     reply to comment
JDB_Artist
JDB_Artist Aug 24 2014, 12:01pm replied:

if you were to make a playthrough in crystal clear HD of every single room/mission with an entertaining commentary then sure why not :)

+3 votes     reply to comment
Guest
Guest Aug 8 2014, 7:18am says:

This comment is currently awaiting admin approval, join now to view.

Arnkell
Arnkell Aug 8 2014, 4:13am says:

Hi, thanks for doing this! Technical question: will you at all adress stuff like saber trails? Or will you only do a HD texture update? Because I always thought the Jedi Outcast-game had way too long and wavy saber trails, not just two hands long like in the movies, but several yards sometimes.

Tight saber trails would be ace! Perhaps there is some place in an .ini file where one can adjust it themselves?

+2 votes     reply to comment
JDB_Artist
JDB_Artist Aug 24 2014, 12:03pm replied:

It is a full remake not a texture update. Hence the reason it takes so much more time, also I am doing this in my spare time and last month I wasn't given a single day off work ;)

+2 votes     reply to comment
PromiserOfDeath
PromiserOfDeath Jul 13 2014, 2:13pm says:

Is this mod Still alive?

+1 vote     reply to comment
JDB_Artist
JDB_Artist Jul 20 2014, 11:30am replied:

Would you like me to post an art update, a release or a comment stating: Yep, things are taking their time but it is still active ;)

+1 vote     reply to comment
Guest
Guest Aug 6 2014, 3:14pm replied:

This comment is currently awaiting admin approval, join now to view.

Guest
Guest Jul 9 2014, 8:10pm says:

This comment is currently awaiting admin approval, join now to view.

metalmessiah2001
metalmessiah2001 Jun 18 2014, 11:08pm says:

I was kind of second guessing buying this game but damn, man. You sealed the deal. I don't have a problem with the original graphics, but I'm mainly getting it for online with friends and I don't know if they'd be so tolerant. ANYway, it looks amazing so far, and keep up the great work. I really can't wait for it to come out. I know somebody else in the comments already said they would pay money for it, and I completely agree. I would ask if you take donations but unfortunately I'm poor XD. Maybe if I win Publisher's Clearing House...

+1 vote     reply to comment
Post a Comment
click to sign in

You are not logged in, your comment will be anonymous unless you join the community today (totally free - or sign in with your social account on the right) which we encourage all contributors to do.

2000 characters limit; HTML formatting and smileys are not supported - text only

Icon
Star Wars Jedi Knight II: Jedi Outcast Icon
Platforms
Windows, Mac, Linux
Developer
JDB Artist
Contact
Send Message
Official Page
Gaming-nexus.net
Release Date
TBD
Mod Watch
Track this mod
Share
Style
Genre
First Person Shooter
Theme
Sci-Fi
Players
Single Player
Twitter

Latest tweets from @jdbartist

Microsoft: Release Halo: The Master Chief Collection on PC T.co via @Change

Aug 28 2014, 4:15am

@JoachimHolmer ShaderForge coming to Source 2!

Aug 20 2014, 2:43am

Sierra - More to be revealed at Gamescom 2014. T.co

Aug 8 2014, 6:18am

Blades of Ascension - We are taking a break

Aug 5 2014, 4:22am

#BladesOfAscension New #Website launched! T.co

Jul 15 2014, 1:10pm

<a href="http://t.co/byherFtEfA" rel='nofollow external' class="su_links"><a href="http://www.bladeso...

Jul 12 2014, 3:50pm

@chusemann T.co

Jun 19 2014, 11:07am

Server Upgrades Completed

Jun 15 2014, 9:36am

#GamingNexus will be offline for the next 48h. We are upgrading servers and services. Stay tuned!

Jun 15 2014, 5:46am

#HideTheChickens Finally! Made my day @LionheadStudios T.co

Jun 4 2014, 3:17am

Embed Buttons

Promote Jedi Knight 2: Reborn on your homepage or blog by selecting a button and using the HTML code provided (more).

Jedi Knight 2: Reborn
Jedi Knight 2: Reborn
Statistics
Rank
466 of 22,300
Last Update
1 day ago
Watchers
338 members
News
3