Forum Thread
by member
  Posts  
Project Zomboid black screen (Forums : Support : Project Zomboid black screen) Locked
Thread Options
Oct 20 2011, 3:59pm Anchor

Hello, I've just purchased Project Zomboid and the game will not launch. A window opens but it remains a black screen. I'm running LMDE 64-bit and I am installing the 64-bit version of the game. Other Java games work fine, such as Minecraft. I took a look in the project-zomboid directory but I was unsure which file was actually the launcher and every one I tried in the terminal just crashed, so I am unable to reproduce the problem via the terminal and provide an output.

any help here would be appreciated.

Edit:

I should mention that it asks for my desura key, and when I enter it the window that asked for the key closes but the ProjectZomboid window remains black. A Java process remains running which I have to kill manually.

Further Edit:

Okay, I've launched ProjectZomboid.sh and this is what was given in the terminal:

code:
Loading: net.java.games.input.LinuxEnvironmentPlugin
Failed to open device (/dev/input/event10): Failed to open device /dev/input/event10 (13)

Failed to open device (/dev/input/event9): Failed to open device /dev/input/event9 (13)

Failed to open device (/dev/input/event8): Failed to open device /dev/input/event8 (13)

Failed to open device (/dev/input/event7): Failed to open device /dev/input/event7 (13)

Failed to open device (/dev/input/event6): Failed to open device /dev/input/event6 (13)

Failed to open device (/dev/input/event5): Failed to open device /dev/input/event5 (13)

Failed to open device (/dev/input/event4): Failed to open device /dev/input/event4 (13)

Failed to open device (/dev/input/event3): Failed to open device /dev/input/event3 (13)

Failed to open device (/dev/input/event2): Failed to open device /dev/input/event2 (13)

Failed to open device (/dev/input/event1): Failed to open device /dev/input/event1 (13)

Failed to open device (/dev/input/event0): Failed to open device /dev/input/event0 (13)

Linux plugin claims to have found 0 controllers
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: com/jcraft/jorbis/Floor1 (wrong name: com/jcraft/jorbis/Floor1$InfoFloor1)
  at java.lang.ClassLoader.defineClass1(Native Method)
  at java.lang.ClassLoader.defineClassCond(ClassLoader.java:631)
  at java.lang.ClassLoader.defineClass(ClassLoader.java:615)
  at java.security.SecureClassLoader.defineClass(SecureClassLoader.java:141)
  at java.net.URLClassLoader.defineClass(URLClassLoader.java:283)
  at java.net.URLClassLoader.access$000(URLClassLoader.java:58)
  at java.net.URLClassLoader$1.run(URLClassLoader.java:197)
  at java.security.AccessController.doPrivileged(Native Method)
  at java.net.URLClassLoader.findClass(URLClassLoader.java:190)
  at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:306)
  at sun.misc.Launcher$AppClassLoader.loadClass(Launcher.java:301)
  at java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:247)
  at com.jcraft.jorbis.FuncFloor.<clinit>(Unknown Source)
  at com.jcraft.jorbis.Info.synthesis_headerin(Unknown Source)
  at zombie.n.h.d(Unknown Source)
  at zombie.n.h.e(Unknown Source)
  at zombie.n.h.<init>(Unknown Source)
  at zombie.n.g.a(Unknown Source)
  at zombie.n.j.a(Unknown Source)
  at zombie.n.j.b(Unknown Source)
  at zombie.n.d.a(Unknown Source)
  at zombie.p.a(Unknown Source)
  at zombie.h.j.a(Unknown Source)
  at zombie.h.f.b(Unknown Source)
  at zombie.l.b(Unknown Source)
  at zombie.FrameLoader.main(Unknown Source)
 

Edited by: AlanStryder

Henley
Henley the sun never sets on the eternally cool
Oct 20 2011, 7:27pm Anchor

Might be best to post this on the games forum on their main site. Chances are people have seen the bug after all it is an alpha.

--

Oct 21 2011, 3:29am Anchor

Yeah, a known issue - are you running Sun Java? Perhaps try OpenJDK?

More details here.

Oct 23 2011, 12:20pm Anchor

Thanks for the responses. I did a little digging in the PZ forums and I believe it is a driver issue. Java (Sun) is up to date as far as I know; I'm using 1.6.0_26-b03. My Nvidia driver is a couple of months behind though. I'm using 280.13, which was put in the Debian testing repos in August. In the PZ forums they put a very heavy stress on using the latest Java and driver versions. The latest driver on the Nvidia site is 285.05.09.

I've decided to wait until the driver gets updated again in the repos rather than do a manual install to save myself the headache when the kernel gets updated. I'll give it another go then. It's not worth it to me for one game, particularly when that one game is still in alpha. I can be patient. :)

Nov 4 2011, 1:19pm Anchor

Hello,

I have the exact same problem.
and i'll apply the same solution as AlanStryder.

By the way im on Debian Wheezy(64)
So i'll have to wait a bit more to play this game ;)

Nov 8 2011, 3:11am Anchor

i have the same problem after entering the key it will just give me black screen i am using openjdk6, and by the way before buying it i try the demo and it worked
and after that when i bought the full and install it wont work

Nov 11 2011, 6:03pm Anchor

Yep, I recently bought PZ as well. I copied my terminal contents into Google, and this thread is what came up. lol. I can also run the demo, and I have windows on a separate partition and can run it on there, but Linux is a no-go.

Nov 12 2011, 3:28pm Anchor

Same here. Ubuntu 11.10 x64

Sep 12 2012, 6:11pm Anchor

same here
xubuntu 12.04 64bit black screen
i installed xubuntu yesterday so i pressume i have the latest drivers installed
have no idea how too resolve this

Reply to Thread
click to sign in and post

Only registered members can share their thoughts. So come on! Join the community today (totally free - or sign in with your social account on the right) and join in the conversation.