Köszönöm hogy meglátogattad a profillapomat! Jelenleg hobbi-játékfejlesztéssel tevékenykedem, maga a "szakma" tanulmányozásával már lassan több mint 6 éve foglalkozok, és még mindig nincs elég tapasztalatom ahhoz, hogy valami maradandót alkossak, ám úgy érzem, hogy feltörekvőben vagyok. A játékfejlesztés terén már sok mindent kipróbáltam, a modoláson, a makerezésen keresztül egészen a tapasztaltabb játékfejlesztő társaim faggatásáig. Jelenleg a 19.(!) életévemet rúgom, de mostanában nem mondhatom magam aktívnak a játékszoftver fejlesztés terén.

  • View media
  • View media
  • View media
  • View media
  • View media
  • View media
RSS feed My Blogs

Legutóbb ugyebár arról írtam, hogy a tavasz során szeretnék visszatérni a játékfejlesztéshez. A tavasz el is jött, a tavaszi szünet kellős közepén írom ezt a kis bejegyzést... viszont újabb problémába botlottam: Hol is hagytam abba?

Mielőtt még hosszú sorokban elkezdem boncolgatni azt, hogy én a játékfejlesztés terén kb. milyen területen fekszem el, és milyen tapasztalatokkal rendelkeztem eddig, szeretném megemlíteni, hogy egy fejlesztőnek nem valami könnyű visszaszokni régi (gamedev) környezetéhez, miután ő elhagyta azt. Térjünk is rá hogy konkrétan miért.

Tegyük fel, hogy TE egy casual játékot fejlesztesz, (jewels, kisebb platform, és logikai játék) elég jól halad a fejlesztésed, érdeklődőket találsz a projektedre, van elég időd, motivációd, tapasztalatod.

Tegyünk fel, hogy hiába vannak meg ezek dolgok, valami csak azért is közbecsúszik (megszűnik az internetkapcsolatod, leég a géped, netán tönkremegy valamilyen perifériád [egér, billentyűzet] és nem nagyon engedheted meg magadnak, hogy ezek hiányát napokon belül pótold. Nosza, eltelik egy fél év mire korrigálod a károkat, de most jön a legkeményebb dió: Van-e még érdeklődő a projektedre? (Sajnos nem egy játék fejlesztése részben ebbe bukott bele: Nem volt kinek szüksége rá, nem volt játékos rá.) Hol tartanak azok a csapatok, akik veled együtt indultak el a fejlesztésben? (A játékosok ha több azonos időben induló fejlesztést követnek, néha előfordulhat, hogy a játékos az egyik projektet elavultnak, elhanyagoltnak látja, és újra csökken az érdeklődési létszám.) Megvannak-e azok az adatok, amelyekkel anno dolgoztál? (Ha nem, akkor szopi van, mert kezdheted az egészet elölről - ha egyáltalán lesz motivációd azok után..) Hol is tartott a fejlesztés? (Látjátok, ezért jó a fejlesztési napló!) Mi volt a határidő? Milyen tanácsokat adtak a fejlesztő kollégák? Ezzel együtt még ezer ilyen kérdést fel lehetne tenni magunkban, jó pár hónap kimaradt fejlesztés után.

Ezzel szemben ha van 2 év tapasztalata az emberkének az koránt sem elég. Sőt! Iszonyatosan nagy elmaradásban van. Teszem hozzá azért 5 év sem elég, de kb. ott húzzuk meg azt a határt, ahol már az ember kijelentheti: "Igen, én már sokat dolgoztam, és van tapasztalatom a szakmában." Mára az illető csinált is valami kézzel foghatót.

Most pedig térjünk is vissza a címben is szereplő kérdés megválaszolására. Vissza a gyökerekhez? Kezdjek mindent elölről? Olvassak át újra minden tutorialt, és gamedev cikket, illetve izzítsam be programozói/grafikusi/stb. tudásomat a közeljövő fejlesztéseihez? IGEN. (Kivéve az elsőt.) Nem kell újrakezdeni semmit sem, ha már valamit alkottál, és vannak tapasztalataid, azok sosem fognak elveszni. Viszont ha már itt tartunk, a programokkal amikkel dolgoztunk (Unity3D, Construct, Notepad++, PS) nem árt frissíteni kicsit a használati tudásunkat, mivel az embernek könnyen kimehet a fejéből egy-két dolog, amivel eddig oly szorgosan foglalkozott. :)

A kérdésünk meg lett tehát válaszolva, és itt kívánok sok sikeres fejlesztést,
kellemes pihenést mindenkinek!

Legmélyebb tisztelettel:
4Bit

Start a group Groups
Creative Cube

Creative Cube

1 member Developer

Megalakulás: 2011. Február. 16 - Csapat létszáma/fejlesztői/tagjai: 1 fő - A csapat fő profilja a hobbi játékfejlesztés, és a minőségre...

Desura

Desura

10,125 members Entertainment & Press

Desura is a community driven digital distribution service for gamers, putting the best games, mods and downloadable content from developers at gamers...

Indie DB

Indie DB

2,240 members Official

Indie games are changing the world, one giant pixel at a time. With Indie DB we aim to support independent developers and their games, by providing them...

Indie Devs

Indie Devs

1,285 members Hobbies & Interests

A group dedicated to indie and standalone game development.

Mod DB

Mod DB

4,014 members Official

If it's information about Mod DB and ramblings about mods in general that you are after - then you have come to the right place. Welcome to the official...

Spotlight

Spotlight

571 members Official

Each month we bring to you new and old (updated) game and mod playthroughs, trailers and weekly recaps covering the mod and indie gaming scene, so sit...

Unity Devs

Unity Devs

1,447 members Hobbies & Interests

For all Unity developers and developers-to-be, both beginners and professionals!

Post a comment

You are not logged in, your comment will be anonymous unless you join the community. Or sign in with your social account:

Level
Avatar
Avatar
Last Online
Nov 7 2015
Country
Hungary Hungary
Gender
Male
Friends
Become friends
Member watch
Start tracking
DesuraIndie DBMod DBSpotlight
Statistics
Rank
9,509 of 541,462
Visitors
8,932 (4 today)
Time Online
1 hour
Activity Points
290
Watchers
1 member
Comments
51
Site visits
1,680
Contact
Contact
Send Message
Skype
pt3rod.4bit
Friends
medve
medve Online 7 hours ago
Ashkandi
Ashkandi Online 9 hours ago
kalamona Online 14 hours ago
Lord_Crusare
Lord_Crusare Online 1 day ago
Ichiman94
Ichiman94 Online 4 months ago
frogbonegames
frogbonegames Online 7 months ago
LugaidVandroiy
LugaidVandroiy Online 1 year ago
Geri_lgfx
Geri_lgfx Online 2 years ago